Visoke štikle: Vodič za preživljavanje…

heels-high-heels-jeans-legs-red-Favim.com-276681

Vreme praznika još uvek traje, a sa njim i nošenje elegantnijih kombinacija koje zahtevaju visoke štikle. Njihovo celodnevno nošenje zna često da bude bolno, pa kako biste ga lakše podnele, donosimo vam par saveta.

Dobro proverite da li vam odgovara veličina cipele

Kad kupujete cipele, dobro se pobrinite da odaberete odgovarajuću veličinu, jer to je najčešća greška koju žene čine pri biranju obuće. Veličina noge tokom života se menja, pa se nikad nemojte osloniti na broj cipele, nego je isprobajte. Takođe, ako vam noge otiču, nije isto ako kupujete obuću ujutru ili poslepodne kad malo nateknu.

Prilagodite cipele vašem tipu stopala

Jako je važno da znate koji tip stopala imate i prema tome da birate obuću. Nije nimalo čudno da vas noge bole u štiklama ako imate ravna stopala.
Osobe s izraženim lukom na stopalu neće imati neprijatnosti koje imaju osobe sa ravnim. Ako imate problematična stopala, birajte udobne ženske cipele odnosno one koje su anatomski prilagođene ili pripazite na visinu štikle. Neka ne bude previsoka.

Nosite ih češće

Ako na njih niste naviknule, mogle bi na vaše mišiće imati isti efekat kao da ste prvi put u teretani. Zato je bolje češće nositi visoke štikle nego samo povremeno. Ono je razorno je za mišiće nogu. Nosite potpetice srednje visine svakoga dana i povremeno one visoke. Na taj će se način vaše telo na njih privići.

Birajte deblju i stabilniju štiklu

Ako želite da bezbolno hodate na visokim potpeticama, birajte što deblje štikle, a izbegavajte tanke i vrtoglavo visoke u kojima vam noga nije stabilna. To se pogotovo odnosi na one žene koje svakodnevno hodaju u štiklama. Ipak, ponekad ih je jednostavno nemoguće izbeći, pogotovo ako je reč o elegantnijem autfitu koji je nezamisliv bez njih. Tada obavezno ponesite sa sobom rezervne, udobnije cipele u koje ćete se preobuti čim vam se ukaže prilika, ili barem u povratku kući.

Nosite cipele koje vam učvršćuju zglobove

Kada vam je noga stabilnija u cipeli, i vaša stopala se prijatnije osećaju. Zato su upravo čizme s visokom petom obuća u kojoj vas noge neće boleti čak i ako u njima provedete čitav dan. To je rešenje za zimsku sezonu, a leti potražite sandale čiji će vam kaišići učvrstiti zglobove.

Spasonosni silikonski jastučići

Silikonski jastučići za cipele s visokom štiklom često mogu spasiti stvar. Napravljeni od silikonskog gela, stavljaju se u prednji deo cipele da noga ne bi klizila prema napred i da biste izbegli bolne tabane i nastajanje žuljeva.

Rastezanje

Rastezanje omogućava bolji protok krvi. Osim vežbanja joge, probajte sledeće – stanite uspravno bosih nogu, sagnite se i pokušajte da dotaknete prste. Noge držite ravno. Polako se spuštajte i zadržite u ovom položaju pet do deset sekundi. Ponovite tri puta.

Foto: PR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *