We Rock Fashion: Kratka lekcija o šminkanju

IMG_7744
Ako je neko naučio da se šminka gledajući YouTube kanale, onda sam to ja. Svi koji su čuli za Camilu Coelho ili Pixiwoo znaju o čemu govorim. Pogledati video koji traje nekoliko minuta i naučiti „cake“ profesionalnih šminkera je više nego zanimljivo i zabavno, ali i korisno.
Jednom prilikom sam, potpuno iskreno, drugarici izjavila da ne znam šta bih da nije šminke. Svaka čast svima koji vole da budu potpuno prirodni, ali moj ten je uz puder mnogo bolji, oči su mi gotovo neprimetne ukoliko ne stavim maskaru, a jagodice uz pomoć rumenila dobijaju lepši izgled. Obrve – kada se samo setim svojih pre nego što sam otkrila olovku za popunjavanje istih, dobro, i pre nego što sam otkrila da tanušni polukrug zapravo nije lep. Olovka i ruž za usne ostavljaju utisak punijih usana, a svi želimo punije usne, zar ne?
IMG_7574
Ne treba se pravdati i objašnjavati zašto volimo da se šminkamo i da kupujemo zalihe onoga što nam pomaže da se ulepšamo. Sa druge strane, možda i zbog toga što je danas sve transparentnije i dostupnije, mnoge devojke prate trendove u šminkanju koji se meni ne dopadaju.
IMG_7593
Smatram da preterivanje nije dobro. Moderne su deblje obrve, ali nemojte dozvoliti da vam ih porede sa čokoladnim bananicama. Pune usne jesu lepe, ali isrctavanje i preko rubova usana, toliko da je to više nego očigledno, ne odaje lep utisak. Veštačke trepavice zaista daju glamurozan izgled oku, ali imate veliki izbor istih, pa nemojte birati one od kojih, priznajte, teško otvarate i zatvarate kapke. Kada je puder za lice u pitanju, i sama sam volela mnogo tamnije dok mi jedna profesionalna šminkerka nije stavila do znanja da treba birati do dve nijanse tamniju boju. Vodite računa i pri izboru se vodite rečenicom: “dvaput meri, jednom seci”.
IMG_7619
Konturisanje lica je trenutno možda najpopularniji trend. Gotovo je svako imao prilike da vidi takozvane „pre i posle“ slike. Devojka, navodno obična, a ustvari sasvim lepa devojka, koja izgleda kao i svako od nas bez šminke, zatim iscrtano lice braon i belim crtama tehnikom na kojoj bi i sami Indijanci pozavideli i za kraj prelepa devojka, koja ne liči na sebe. Priznajem, probala sam i verovatno iz razloga što ne znam to tako dobro da radim ništa se drastično nije promenilo. Onda sam razmislila o tom trendu i došla do zaključka da potpuno razumem težnju ka ulepšavanju i da ima logike naučiti kako prekriti nedostatke, a istaći ono najlepše. Ipak, da li je baš neophodno da suzim nos ili smanjim čelo. Za koga ja to radim? Svi ljudi koje poznajem znaju vrlo dobro moje crte lica i ukoliko bih se našminkala tako da ne ličim više na sebe, najmanje što bih dobila je podsmeh.
Apsolutno je korisno naučiti kako se sam lepo našminkati i Internet nam to danas omogućava. Baš zbog toga treba naučiti šta je dobro, a šta ne. Ne treba preterivati već iskoristiti to moćno oružije za lepotu na pravi način!
IMG_7739
Tatjana Jovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *